Bebeği sütten kesme


Anne sütünden kesme işlemine başlamadan önce bazı engelli durumları göz önünde bulundurmak gerekir. Havaların aşırı sıcaklığı, çocuğun diş çıkartması veya herhangi bir rahatsızlığı durumlarında beslen­me değişikliğini yapmak pek uygun olmaz. Zira bu beslenme değişikliği sürecinde çocuğun organizmasının kendisini ayarlayabilmesi bünyesinin kuvvetli olması şartına bağlıdır. Bu nedenle, sütten kesme kararınızı uygu­lamadan önce doktorunuzun fikrini alın.
Çocuğunuzu sütten kesmek sizin için de bir tür ayrılık olacağından desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu konuda tecrübeli bir arkadaşınız size yardımcı olabilir.

Sütten kesme

Genellikle, anneler çocuklarını sütten kesmek için en uygun zamanı kendi­lerinden bulurlar. Bazı anneler bu işlemi, sütlerinin azaldığında, bazıları ise çocuğun yavaş yavaş memeden uzaklaştığını hissettiklerinde yerine getirirler.
Bebeğinizi sütten kesmeye karar verdiğinizde bunu nasıl uygulayacak­sınız?
Sütten kesme yavaş yavaş uygulanmalı. Birden bire memeden kesmek bebekte hazım sorunları ve duygusal problemler yaratacağı gibi annede de bazı rahatsızlıklar oluşturabilir (göğüslerin dolması veya tıkanması gibi).

Bebek kaç günde sütten kesilir?

Uygulamada bebek kaç günde sütten kesilebilir? Bu sorunun yanıtı sütünüzün miktarına ve daha ne kadar süreyle bebeğinizi kısmen anne sütüyle besleyeceğinize bağlıdır.
  •  Şayet sütünüz az ise ve bebeği memeden kesmek için acele ediyorsanız, ilk gün bir emzirim biberon ile (sınai süt), takip eden günlerde de biberon sayısını bir kat arttırarak çocuğunuzu besleyebilirsiniz.
  • Bebeği memeden kesmek için fazla acele etmiyorsanız, emzirimlerin bazılarını biberon ile tamamlayarak bebeğinizi yavaş yavaş alıştırın. Daha sonra, iki hafta boyunca sütten kesme işlemini uygulayabilirsiniz: İki günde bir, bir emzirim yerine biberon vererek. Bunu işlemi, günün ortasındaki öğünden başlamak, sabah ve gece öğünü ile bitirmek gerekiyor. Böylece, memeden kesmeniz aşağı yukarı onbeş gün sürecektir.
Bebeğiniz memeden kesilirken zorlanıyorsa (ağlıyorsa, biberononu almak istemiyorsa), mümkünse, onu tekrar, birkaç gün memeden besleyin.
ÖZEL ÖNLEMLER
Çocuğu memeden kesmek sadece basit bir süt değişikliği değildir: Çocuğun duygusal yaşamında önemli bir olaydır.  Memeden kesme sürecinde, bebe­ğinizin yaşantısına yolculuk, ayrılık, taşınma gibi bir değişiklik daha ge­tirmemeye özen gösterin: İki değişiklik fazla gelebilir.

BİRDEN MEMEDEN KESME DURUMLARI (HASTALIK, AYRILIK, VS.)

Memeleriniz çok ağrıyorsa, buz torbası koyun, mümkün olduğu kadar az sıvı alın, doktor tavsiyesi ile tuzlu ishal yapıcı veya gerekiyorsa sütünüzün salgılanmasını durduracak bir hormon tedavisi de uygulanabilir. Bebeğe gelince, onun bu dönemde çok şefkatli bir ortamda bulunması önemlidir. Birdenbire meme­den uzaklaşmak bebek için psikolojik yönden izler bırakabilecek zor bir deneyimdir.
GEÇİCİ MEMEDEN KESME
Anne meme vermemekten birkaç gün için alıkonulursa (hastalık, yolculuk, vs), süt salgılanmasının durmaması için, günde birkaç kez göğüslerdeki sütü boşaltmalıdır.

SÜTTEN KESMEDEN SONRA BAKIM

Bebeğinizi memeden kestikten sonra göğüs­lerinizin bakıma ihtiyacı olacaktır. Bu argaçla her gün soğuk duş (göğüslere) ve göğüs adelelerini güçlendiren jimnastik hareketleri yapmalısınız. Bu arada yüzme sporunun göğüsler için çok yararlı olduğunu da hatırlatırım.


En güzel kolye ve bileklik modelleri : KolyeModa - https://www.kolyemoda.com