Bu sorunun cevabı için çocuğunuzu gözlemlemeniz, tartmanız, dışkısını kontrol etmeniz gerekir.
BEBEĞİN GÖRÜNÜŞÜ VE DAVRANIŞI
Anne sütü ile beslenen çocuğun cildi pembe, ebrulu ve diridir. Emzirimden sonra doymuş ve tatmin olmuş görüntüsündedir. Rahat uyur.
AĞIRLIK EĞRİSİ
Ortalama eğriye yaklaşıktır Böyle olabilmesi / için, çocuğun ilk üç ay boyunca günde 25-30 gr, sonraki üç ayda da günde 20-25 gr ; alması gerekir. İlk zamanlar, çocuğun iyi beslenip beslenmediğini anlamak amacı ile her gün tartmalıdır. Emin olunduktan sonra her gün tartmak gereksizleşir, haftada bir yeterlidir.
BEBEK DIŞKISI
Anne sütü ile beslenen çocuğun dışkısı altın sarısı rengindedir; hava ile temas edince yeşil renge dönüşür; karıştırılmış yumurta görünümündedir; pis kokulu değildir, ekşimiş süt kokar. Günde üç ile altı kez kaka yapar. İlk zamanlarda her emzirmede bir kez, üç-altı ay arası günde iki veya üç kez, daha sonraları günde bir kez. Olağan kıvam, yarı sıvı olandır. Ama bebeğin kakası tamamen sıvı olsa bile, şayet kilo kaybetmiyorsa endişelenmeyin: Anne sütü ile beslenen bebeğin ishali normaldir. Bu tarz ishal, yemek öğününü takip eden anlamına gelen ishal prandial olarak adlandırılır.
BEBEK KABIZLIK
Anne sütü ile beslenen çocukta kabızlık enderdir. Yukarıda bahsettiğimizden daha az defalar kaka yapıyorsa da, bu çocuğun kabız olduğu anlamına gelmez. Bazı çocuklar her gün kaka yapmayabilirler; çocuğun dışkısı yumuşaksa, zorlanmadan çıkıyorsa ve aynı zamanda kilo alışı düzenli, genel durumu da iyi ise endişelenmek için bir neden yoktur.
Kızlar için takı hakikaten kabızsa, bunun nedeni genellikle annenin beslenmesindeki dengesizlikten, bazen de çocuğun yetersiz miktarda beslenmesi veya su eksikliğindendir.
Bebeğin görünümü, davranışı, dışkısı ve kilosu yukarıda tasvir edildiği gibi ise, bebek iyi besleniyor anlamı çıkar. Ama şayet emzirildikten sonra bebek hâlâ aç gibi davranıyorsa -göğüs ucunuzu arıyorsa, boşa da emmeye devam ediyorsa, ağlıyorsa-, uyumakta zorlanıyorsa, bir iki saat uykudan sonra uyanıyorsa, bilhassa yeterince kilo almıyorsa, o zaman bebek yeterince beslenmiyor demektir. Yeterince beslenmeyen çocuk daha fazla içmek isterken yuttuğu havadan dolayı sıkça kusar ve karın ağrısı çeker.
Çocuğun yeterince kilo almadığı saptandığında, biraz acelece (dolayısıyla yanlış olarak) annesinin sütünün yeterince besleyici olmadığı veya bebeğe uymadığı (yaramadığı)na karar verilir. Anne sütünün besleyici olmaması enderdir; bebeğe yaramaması ise pek enderdir.
Çocuğun yeterince kilo almamasının en basit ve en sık rastlanır nedeni anne sütünün az olmasıdır; bunu saptayabilmek için çocuğu her gün tartmak yeterlidir. Ağırlık ölçümleri sonucunda, çocuğun içtiği gündelik toplam süt miktarı ortalamanın altındaysa, alınacak önlem eksiği sınai süt ile tamamlamaktır
Bazı durumlarda, çocuk aşırı besleniyor olabilir ama bu da anne sütü ile beslenmede enderdir. Zira annenin sütü gereğinden fazla olsa bile, karnı doyan çocuk emmeyi bırakır.
En güzel kolye ve bileklik modelleri : KolyeModa - https://www.kolyemoda.com