Emziren annenin beslenmesi nasıl olmalı?


Emzirirken, aşağı yukarı hamilelik yaşantınızın aynısını sürdür­melisiniz: Yorulmamak, mümkün olduğunca çok uyumak, sert sporlar yap­mamak ama her gün yürüyüş yapmak, sakin bir hayat sürmek. Zaten siz de bilhassa ilk haftalar bundan farklı bir yaşam sürdüremeyeceksiniz zira din­lenmeye ihtiyaç duyduğunuzu fark edeceksiniz.

Beslenme tarzı

Beslenme tarzınız aynı olmalıdır (taze, besleyici, hazmı kolay çeşitli be­sinler) fakat biraz daha çok yemelisiniz. Hamileyken, günde 2500 kaloriye ihtiyacınız vardı, şimdi 3000 kaloriye ihtiyacınız var. Bu da anlaşılır zira 15’inci günden itibaren çocuğunuza 500 gr. süt sağlamanız gerekiyor.
Bu ek kaloriler nasıl bulunabilir?
Sağlam bir sabah kahvaltısı (yumurtalı, tahıllı, vs.) ve ikindi kahvaltısı yaparak;

Emziren annenin beslenmesi

Normal beslenmenize ilave edeceğiniz ve çocuğunuzun çok ihtiyaç duyduğu, kalsiyumu ve fosforu bol besinler, örneğin süt, süt ürünleri, peynirlerle; proteinli besinlerle (yumurta, balık, et); vitaminli meyvelerle ve mineralli sebzelerle.
Fakat size gereken sadece daha fazla kalori değil, aynı zamanda daha faz­la sıvı, daha fazla sudur. Bebeğinize verdiğiniz sütün % 90’ı sudur. Dola­yısıyla, günde aşağı yukarı üç litre sıvı içmeniz gerekir. İçeceğiniz su hafif mineralli cinsinden olabilir.
Emzirmeye başlamadan önce elinizin altında bir bardak süt bulundur­maya özen gösterin: emziren anneler emzirirken ağızın kuruduğunu gayet iyi bilirler.
Sarmısak, köri (Hint sosu), karnıbahar gibi sütün tadını değiştirebilecek besinler anne tarafından yenilmemesi söylenirdi. Fakat cenin ile yapılan tüm araştırmaların sonucunda bugün artık bebeğin annenin karnındayken farklı tadlara alıştığı, dolayısıyla da annenin beslenmesi ile ilgili özel önlemler alması gerekmediği kabul edilmiştir.
Fakat emzirirken sakınmanız gereken bazı hususlar vardır:
Doktorunuzun öngörmediği ilaçlar: Bunların bazıları sütün salgılan­masını durdurabilir veya sütünüze bulaşarak çocuğunuz için zararlı olabilir. Örneğin: Sakinleştiriciler, uyku ilaçları, ağrı kesiciler ve hormon ilaçları;
Birkaç ay boyunca meme ile beslenmiş bazı çocuklar biberonu kesinlikle reddedebilirler. Bu da, tabii ki memeden kesmeyi kolaylaştırmaz. Böyle bir durumun önüne geçebilmek için bebeğinizi yavaş yavaş (tedricen) biberona alıştırın. 3-4 aylıktan itibaren ona zaman zaman bir biberon verebilirsiniz; başlangıçta biberonu göğsünüze yakın tutun, böylece çocuk alışık olduğu koku ve sıcaklığı biberon ile bağdaştıracaktır. Küçük kaşık ile portakal suyu ya da meyve kompostosu veya ezmesi de verebilirsiniz; böylece çocuğunuz dilinde ve diş etlerindeki bu yeni temasa da alışacaktır.

Emziren annelerin dikkat edeceği şeyler.

Kahve ve çay aşırılığı; alkol ve tütünden kaçının;
Kabızlık durumunda çocuğu rahatsız edebilecek yumuşatıcı ilaç yerine sebze, meyve, bal veya zeytinyağlı salata yiyebilirsiniz.
SÜTÜN SALGILANMASINI ARTTIRABİLECEK ÜRÜNLER GERÇEKTEN VAR MIDIR? Her kadına göre değişir. Bu konuda doktorunuz size tavsiyelerde bulunacaktır. Kesin olarak yorgun­luğun sütün salgılanmasına zararlı olduğudur. Yapabiliyorsanız, bilhassa başlangıçta, emzirmeden önce ve sonra onbeş dakika dinlenin.


En güzel kolye ve bileklik modelleri : KolyeModa - https://www.kolyemoda.com